Segítség, őszülök!

A haj színéért felelős festékanyagot melaninnak hívják. Két fajtája van: a világosabb színek (vörös, szőke) a feomelanin túlsúlya miatt alakulnak ki, míg a sötétebb árnyalatok (barna, fekete) az eumelaninnak köszönhetőek. Ezek a pigmentsejtekből felépülő színezőanyagok a hajhagymákban találhatóak.
Az, hogy valakinek mégis milyen hajszíne lesz, függ a melanin számától, méretétől, formájától és helyzetétől a hajszálak mentén. A bennük történő változások előidézhetnek színeltéréseket, hiányuk pedig őszülő hajszálakat. Ezeket a tényezőket genetikailag örököljük, nem tudjuk befolyásolni őket.

Élettani őszülés: 30-40 éves kor környékén jelentkezik a halánték környékén. Oka egyszerűen annyi, hogy csökken a festékanyag a hajszálakban. Öröklött jellegzetesség, családi tulajdonság. Van, akinél jelentkezik, de van, aki még 60 éves korában is büszkélkedhet sötét színű hajkoronájával.

Korai őszülés: Ez is nagyban öröklött jelenség, már 20 éves kor előtt elkezdődhet. Azonban lehet egy igen ritka betegség tünete is, a Hutchinson-Gilford szindrómáé, ismertebb  nevén progéria.

Tüneti őszülés: Hirtelen, a szervezetet nagymértékben érintő változás, stressz, heveny betegség esetén
fellépő tünet, mellékhatás. Például magas láz, súlyos hormonális betegségek, rosszindulatú daganatos megbetegedések, pszichikai stressz okozhatja.

Foltos őszülés: Albinizmusban szenvedő betegek egyik tünete, hogy hiányzik bőrükből a festékanyag, így az
kiterjedhet a hajukra is. Születési rendellenesség. Bármelyik szülőtől örökölhető, ha ő hordozza ezt a hibás gént.

Általános tévhit, hogy valaki akkor is megőszülhet, ha rengeteget idegeskedik, mindennapi stressz hatása alatt áll. Ezt azonban megcáfolja egy dán kutatás. A kutatók egypetéjű ikreket figyeltek meg életük folyamán, hogy a különböző életviteli szokások milyen mértékben hatnak hajszálaikra. A kutatás eredménye szerint mindegyiküknél egy időben jelentkezett az őszülés, életmódjuktól függetlenül. Tehát a háttérben csak a genetika állhat.