Mit tehetünk a korpás fejbőrrel?

Komoly, öröklött betegség is lehet, de legtöbbször figyelmetlenségből adódik a fejbőr erős hámlása. Általában könnyen megelőzhetjük némi odafigyeléssel. A házi praktikák átmenetileg segítenek, ha nem túl komoly a probléma. Viszont ha az ön-kezelések során nem tapasztalunk javulást, érdemes szakértőhöz fordulni!

Almaecet vagy háztartási ecet

Ez a legrégebbi és talán a legtöbbet használt otthoni praktika a korpa ellen. Keverjünk össze egy kis ecetet vízzel, 1:5 arányban. (Egy adag ecethez öt adag vizet tegyünk.) Fontos, hogy ennél erősebb keveréket ne készítsünk, mégiscsak savas hatású ételízesítőről beszélünk! Hajmosás után masszírozzuk a nedves fejbőrbe az általunk készített ecetes hajvizet. Hagyjuk hatni néhány percig, majd alaposan öblítsük ki! Ügyeljünk rá, hogy szembe ne kerüljön! Az ecetes szagtól viszont nem kell tartanunk, mert szárítás után eltűnik a savas, csípő illata.

Teafaolaj

Kellemes az illata és fertőtlenítő hatású. Néhány cseppet keverjünk össze valamilyen olajjal (napraforgó-, madnula-, olivaolaj), majd hajmosás előtt masszírozzuk a fejbőrbe! Nagyobb hatást érhetünk el, ha éjszakára is rajt hagyjuk. Például zuhanysapkával vagy törülközővel összefogva hajunkat. Ezután bő vízzel öblítsük ki, majd mossuk meg hajunkat a szokásos módon!

Szódabikarbóna

Egy régi mondás szerint a szódabikarbóna mindenre jó, állítólag a korpás hajra is. Egy maréknyit vízzel összekeverve a nedves fejbőrre kell tenni pakolásként, majd egy kis idő után leöblíteni. Minden hajmosás előtt használható praktika.

Joghurt

Manapság a joghurt minden szépségápolási-trend vezető összetevője, kívül-belül. Ugyanis a gombaölő hatása hajra kenve is működik. 20-30 percre natúr joghurtból tegyünk hajunkra pakolást, majd egy alapos öblítés után mossunk hajat! A joghurtot felturbózhatjuk bármilyen vitamindús gyümölcs levével is.

Nátrium-klorid, azaz a konyhasó

Ha nem hiszünk a házi praktikákban, ezt mindenképp érdemes kipróbálni, mert olcsó, minden háztartásban van és egyszerű. Lényege, hogy a só-szemcsék feldörzsölik az elhalt hámrétegeket a fejbőrről, majd fertőtleníti is azt, megakadályozva ezzel az újbóli kialakulását. Hajmosás előtt dörzsöljük meg vele fejbőrünket, mintha bőrradírt használnánk. Ha vizes hajon végezzük ezt, akkor puhíthatunk a dörzsölés fájdalmán.