Mit érdemes tudni a termálvízről?

Természetesen a termálvizes fürdőknek minden évszakban nagy látogatottságuk lehet, hiszen elsősorban gyógyászati céllal vagy szórakozási céllal érkeznek az üdülni vágyók. Ennek megfelelően találhatunk gyógy- és wellness szállókat, élményfürdőket vagy egyszerű gyógyfürdőket. Érdemes utánajárni, pontosan milyen gyógyító hatású vizek is léteznek és pontosan melyik fajtájú ásványvíztartalmú fürdőt szemeltük ki magunknak. Ugyanis jótékony hatásaik mellett károsító hatásuk is létezik.

Hazánkban is léteznek olyan gyógyvizek, amelyek egyféle betegségre ajánlottak és ellenjavallottak bizonyos más betegségek esetén.
Ilyen, például a nőgyógyászati problémára jótékony gyógyvizek, amik nem ajánlottak olyanokat, akik visszérbetegséggel vagy trombózissal küzdenek. Másik ilyen példa, amivel talán többet találkozhattunk már, az a mozgásszervi betegségekre ajánlott, de az érrendszeri problémákra nem javasolt gyógyvizek.

Emellett a haj és bőr szempontjából is léteznek megfontolandó tanácsok a termálvizekkel kapcsolatban. Általánosan mindegyik gyógyvíz fajtáról elmondható, hogy a megszokott tartalmú csapvizektől eltérő összetétele miatt szárító hatású. Így ha túl sokat időzünk gyógyvizekben, ezzel az úgynevezett mellékhatással számolnunk kell! Nem csak bőrünk, de hajunk is könnyen elvesztheti nedvességtartalmát, így figyelnünk kell annak megfelelő pótlására. Ez történhet hidratáló samponokkal, balzsamokkal, hajmosás utáni kondicionálókkal vagy csak egyszerűen kerüljük az órákon át tartó áztatást, különösen a haj tekintetében.

Mint már a tengervízről szóló cikkünkben is említettük, a nedvességpótlás nem csak esztétikai okokból fontos, hogy elkerüljük a szálkás, töredezett hajvégeket, fakó hajszálakat. Hanem, mert a fejbőr kiszáradása a leggyakoribb kiváltó oka a korai hajhullás és kopaszodás megjelenésének.