Miért nem jó, ha cink nélküli a szervezet?

A cink tulajdonképpen sok ételben megtalálható, például húsokban, kagylóban, májban és tojásban, de mégsem jut elég belőle szervezetünkbe. Főleg a vegetáriánusok lehetnek gondban, mert a növényi táplálékokból az emberi szervezet nem tudja megfelelően felszívni és hasznosítani ezt a nyomelemet. Nekik ilyenkor vitamin formájában kellene pótolniuk, hogy elkerüljék testükben a cink-hiányt.

Habár manapság sok vita izzik a levegőben a mesterségesen gyártott vitaminok és vitamin jellegű készítmények egészségességéről, mi mégis ajánljuk ennek fogyasztását. Különösen a hajhullás kellemetlenségeivel küszködőknek. Tény, hogy gondosan megtervezett, minden fontos tápanyagot tartalmazó étrend kialakításával kiküszöbölhető lenne a vita alapja. Azonban a rohanó életmód sok esetben nemcsak az egészséges étrend összeállítását, de annak betartását sem teszi lehetővé. Természetesen ettől függetlenül minden lehetséges helyzetben törekedjünk rá!

De miért is olyan fontos a cink? 

Gyerekkorban fontos elem a kálcium mellé a növekedéshez, emellett a szellemi teljesítőképesség motorja is egyben. Továbbá az immunerősítésben is segédkezik, tehát az állóképesség fenntartásához is elengedhetetlen.

Ami a mi szempontunkból lényeges, az a külső felszínünk erősítésében, tehát a haj, a köröm és a bőr egészségének megőrzésében segédkezik. A cinktől a bőr rugalmasabb, feszesebb és simább lesz. A körmök és a hajszálak szerkezete jótékony módon megvastagszik, ellenállóbbá válik.
Mindezek mellett egészséges fényt ad hajunknak, bőrünknek és körmünknek is egyaránt. Rendszeres utánpótlásakor nem kell tartanunk az indokolatlan haj- és körömtöredezéstől és a fejbőr kiszáradásától sem. Tehát összességében segíthet hozzájárulni a hajhullás panaszainak leküzdésében és kialakulásának megelőzésében is.