Miért kellene kerülni a hajgumik használatát?

Szeretjük a hajgumikat, mert egyszerű a használatuk, különféle színben és formában kaphatók, amelyek külsejükkel és széles használhatóságukkal hozzájárulhatnak a változatos frizura-készítéshez. Túl sokszori használatuk azonban sértheti a hajszálak mechanikai szerkezetét. Főleg a túl erős, kemény anyagú hajgumikkal ez a helyzet.

A túl szoros copfok, hajfonatok, lófarkak húzzák a hajat, gyengítik a hajhagymákat. Emiatt gyakran kialakulhat hajhullás, hajritkulás a tarkó és a homlok vonalánál. Ezen túl, a mindig ugyanott rögzített hajszálak megtörnek a hajgumi mentén. Az alapból egészséges, fényes hajszál töredezetté válik, veszít csillogásából és durva tapintású lesz. A töredezett hajszál rugalmatlan, sérült külseje miatt védtelenné válik. Ezért könnyen ki is száradhat, ami szintén lehet okozója a hajhullásnak.

Hatványozottan ez a helyzet, ha valaki éjszaka használ hajgumit alváshoz, abból a megfontolásból, hogy így reggelre kevésbé kócolódnak  össze hajszálai. Ebben az esetben esélyük sincs a hajszálaknak regenerálódni. Ez nagyon rossz szokás, inkább kerüljük el!

Általános javaslat, hogy próbáljuk minél kevesebbszer használni ezt a kiegészítőt! A hosszabb hajúaknak a nagyobb, puha anyagú hajgumikat ajánljuk. Kerüljük a szoros copfokat, inkább csak fogjuk vele össze tarkónál a hajzuhatagot. A félhosszú hajúaknak sajnos nem igazán használhatóak az e fajta hajgumik, mert kicsúsznak, nem adnak kellő tartást. Nekik, ha szükségük van hajuk összefogására például sportoláshoz, érdemesebb hajpántot vagy hajkendőt használni erre a célra. Megoldás lehet még a változatos frizurakészítés vágással, más forma kialakításával. Ez nem sérti a haj szerkezetét, viszont a megújulás érzését kelti.

Hajunk megfelelő ápolása és a káros szokások megszüntetése nagyon fontos, ha meg akarjuk gátolni a túlzott hajhullást, kopaszodás kialakulását. Ugyanis a kihullott hajszálakat csak műtét útján tudjuk pótolni, nem nőnek ki újra. Ez a műtét klinikánkon a FUE2 Safe System módszert alkalmazó hajátültetés, hajbeültetés.