Kösz, nem kérek. Fogyókúrázom.

A magyarországi statisztikai adatok tükrében nem is csoda, hogy egyre többen határozzák el magukat különféle fogyókúrák mellett. Ugyanis a magyar lakosság több mint 60%-a túlsúlyos, és további 27% elhízottnak mondható.
Tehát összesen a lakosság közel 90%-a súlyproblémákkal küzd. Ez az arány nagyon aggasztó, de talán nem csodálkozunk rajta, ha átgondoljuk az átlag magyar életvitelt. Rendkívül sok zsíros ételt elfogyasztunk, melyre a gyorséttermi hálózatok könnyű elérhetősége is rásegít, emellett a rendszeres sportolás is hiányzik legtöbbünk életéből.

Természetesen jó dolog, ha valaki elhatározza magát a fogyás mellett, csak nem mindegy, milyen módszert választ. Az internet és magazinok veszélye, hogy elcsábítanak a gyors eredményű módszerekkel, melyek egyáltalán nem egészségesek.

Általános tanács, hogy ne bízzunk a „fogyi-bogyikban” és felejtsük el a „2 napig semmit sem eszek” típusú fogyókúrákat! Szervezetünknek szüksége van minden nap a megfelelő tápanyagmennyiségre, és ha megvonjuk tőle,
emésztési zavarokat okozhatunk magunknak. Az egészséges fogyás eléréséhez a mértékletesség, a tudatosan kialakított étrend és a rendszeres testmozgás segíthet. Ebben dietetikusok is segítségünkre lehetnek.

A rossz fogyási módszerek, rendszertelen táplálkozás nem csak gyomorbántalmakat, de hajunk károsodását is előidézheti. A csökkentett kalória-bevitel miatt felborulhat a haj növekedési ciklusa, mert a fejbőr vérellátottsága, a keringés is felborul. Először a haj fénytelenné válását, majd akár hajhullás kialakulását is tapasztalhatják a hirtelen sok súlyt leadó emberek.

Érdemes hát odafigyelnünk táplálkozásunkra és életvitelünkre, ugyanis akár már ezzel is megelőzhető a hajhullás. Azonban, hátterében ezen kívül sok más ok is lehet. Az öröklött kopaszodás sajnos visszafordíthatatlan. Megszokott, dús hajú önképünket csak egy hajátültetés segítségével nyerhetjük vissza.