Köles, az elfeledett „gabona”

Köles, az elfeledett „gabona”

A tudatosan táplálkozók minden bizonnyal gazdag tápanyagtartalma miatt fogyasztják előszeretettel. Amellett, hogy egészséges, egy manapság elterjedt problémára lehet segítségül, mint csodaszer, ez pedig a diffúz hajhullás.

A diffúz, vagyis elszórt hajhullás nem lokalizált, a fejen mindenhol, egyenletesen jelentkezik a hajveszteség. Rendszerint helytelen táplálkozás, vagy hirtelen ért stressz váltja ki, de jelentkezhet gyógyszerek mellékhatásaként, vagy az öregedés jeleként is. A kiváltó okok skálája rendkívül széles, így fontos minél előbb megtalálni az igazi problémát, és nem csak a tüneteket kezelni. Természetesen kiegészítésként sokféle házi praktika alkalmazható. Ha ezek gyógynövényekből, gyümölcsökből, különféle jótékony hatású ételekből állnak, akkor egész biztosan nem ártunk vele. Így van ez a köles fogyasztásával is.

A kölesben található aminosavak elősegítik a haj növekedését és rugalmasságának megtartását. Ennek és a rengeteg magnézium, foszfor és B-vitamin tartalmának köszönhetően a hajszálak erősek és fényesek maradnak, mely fontos előny lehet a hajhullással szemben. A bőrt is megerősíti és egyenletessé teszi.  Emellett segíthet az immunerősítésben, gazdag rosttartalma miatt hasznos gyomorbántalmakra és méregtelenítés során. Ráadásul, a benne található boldogsághormonokat egészségesebb formában kaphatjuk meg, mint egy tábla csokoládéból.

Elkészítése roppant egyszerű. Alkalmazhatjuk rizs helyett, vagy feltúrbózhatjuk vele a lecsót, a lényeg, hogy alaposan öblítsük át felhasználás előtt. A legegyszerűbb és leggyorsabb elkészítési módja, ha vízben vagy tejben puhára főzzük, majd mézzel édesítve esszük.