Káros trendek a hajformázásban

Káros trendek a hajformázásban

A fejlődő fodrászipar lehetőségei és a divat teremtette meg ezeket az eszközöket. Általuk átformálható a haj szerkezete, új hajat kaphatunk, vagy feldobhatjuk vele a régit. Attól függ, mikor melyiket szeretnénk, és mikor melyikhez van hangulatunk. Kiemelnénk a kettő leggyakrabban használtat.

Hajhosszabbítás

Vannak olyan szerkezetű hajak, amik egyszerűen képtelen megnőni egy bizonyos hossznál nagyobbra. Ám ha valaki mégis álomhosszú hajra vágyik, ma már elérheti célját egy hajhosszabbítással. Több fajtája, módszere is létezik. A kívánt hatást el lehet érni hajfelvarrással, mikrocsomózással, mikrogyűrűzéssel vagy afrofonással is. Ráadásul, a póthajak illesztéséhez is többféle módszer létezik: választhatunk a keratinos, a gyantás vagy az ultrahangos  hőillesztés közül.

Bármelyik módszer mellett is döntünk, mindegyikben közös a hajhosszabbítás hátránya. Ha meg akarjuk tartani látszólagos hosszú hajunkat, a haj lenövései miatt 2-4 havonta meg kell ismételni a hajhosszabbítást. Amellett,
hogy nem olcsó, más probléma is van vele.

A póthaj rögzítéséhez használt anyagok nagyon erősek és károsak. Újrapótláskor fennállhat annak veszélye, hogy a póthajat az eredeti hajszállal együtt kitépve tudják csak eltávolítani. Ha hajhagymástól tépődik ki a haj, az a hajszál már nem fog visszanőni. Így kvázi kopaszodást eredményez.

Dauer és hasonló társai

Általános tény, hogy akinek göndör a haja, az egyeneset szeretne, akit pedig egyesen hajjal áldott meg a természet, az minden áron göndöret szeretne. Utóbbiak szokták daueroltatni hajukat.

Az eljárás során kémiai anyagokat használnak, tehát már csak ezért is roncsoló a hatása. A haj 97%-a keratinból áll. Ezt puhítják fel a kémiai szerekkel. Ezután becsavarják akkora loknikra, amilyet szeretnénk. Majd oxidáló szerekkel megszilárdítják újból a hajat, így megtartva a csavaros
formát.

Ezek a szerek szárítják a hajat, az erős igénybevétel miatt rendkívül töredezetté válhat. Ha lenő a dauer, akkor válik láthatóvá, hogy a hajvégek megtörtek, seprűsek. Ritka esetben az egész hajszál is eltörhet, ilyenkor az kihullik. A fénytelen, elgyengült haj, ha nem kap kellő figyelmet és folytatódik kihasználtsága a kémiai anyagok által, egy idő után nem bírja tovább: hajhullás is kialakulhat.

 

A hajszálaink egészségéért érdemes törődnünk hajunkkal és mellőznünk a káros hajformázó eszközöket. Hiszen ami egyszer kihullott, az nem nő vissza magától: csak a hajátültetés segíthet.