Húsvét hétfői allergia veszély

Régmúltba visszanyúló népi szokás, melynek ősi formáit a kisfalvakban a mai napig őrzik és használják. Ilyen elem például, hogy a lányokat a kút friss vízével, vagy szikvízzel (szódával) locsolják meg. A megtiszteltetés jeleként a lányok ilyenkor a legszebb, ünneplő ruháikba bújnak és örülnek a vízáradatnak. Nem így a városi, modernizálódott helyeken, ahol manapság a vizet háttérbe szorítják a locsolókölnik.

A locsolókölniknek titulált parfümökkel leginkább két probléma van. Az egyik, hogy illatuk egyáltalán nem közelít a kellemeshez. Ráadásul, a nap végére, ha mindenki másfélét használ, az egyveleg végképp nem lesz illatos. A másik, hogy nem természetes volta miatt sok összetevőjére allergiás reakció is felléphet a bőrfelületeken. Lényegében bármilyen illatanyagot (citromolaj, szegfűolaj, stb.) tartalmazó parfüm képes kiváltani allergiás tüneteket
a bőrön.

A húsvét hétfői locsolkodás alkalmával épp ezért érdemes nem bőrfelületre kérni, hanem a ruhánkra a kétes eredetű kölnikből. Ugyanis, valamiért bevett szokás, hogy a hajat locsolják meg vele. Ha a bőr érzékeny az összetevőkre, az bizony a fejbőrön is jelentkezhet. Azon a területen viszont nehezebben kezelhető a hajkorona miatt.

Másik okból is érdemes nem a hajra locsolni a kölnikből. Ezzel megelőzhetik a hölgyek az alapos hajmosási procedúrát. Hajunk szerkezetének amúgy sem tesz jót a rengeteg illatanyag. Már önmagában ez is megviseli a faggyútermelést. Emellett a túlzott hajdörzsölés, mellyel a szagokat próbáljuk eltüntetni, megtörheti a hajszálakat is. A többszöri samponozás szárító hatásairól se feledkezzünk meg.

Természetesen fontos, hogy őrizzük és gyakoroljuk hagyományainkat, de figyeljünk oda hajunk egészségére is! A nemtörődömség és a vegyszerek miatti kihullott hajszálak csak hajátültetés útján nyerhetők vissza.