Hőségriadó a fejbőrben

Évről évre az egyre melegebb nyarak miatt már hazánkban is óva intenek a káros napsugaraktól. Ez azt jelenti, hogy 11ó és délután 3ó között  lehetőleg ne menjünk ki a napra. Ha mégis megtesszük, használjunk magas faktorú naptejet és védőkrémeket a szabadon lévő bőrfelületeinkre. A naptej nem csak strandolási kellék a törülköző és a napszemüveg mellett! Akkor is figyelnünk kell bőrünk védelmére, ha kirándulunk, vagy ha a munkánk miatt tartózkodunk a szabadban.

Azonban sokan elfelejtik, hogy ennek a védelemnek ki kéne terjednie a fejbőrünkre is. A dús hajúaknak nem kell tartani a fejbőr leégésétől, viszont a vékony hajszálúaknak, a kopaszodó és a teljesen kopasz fejbőrűeknek annál inkább. Nekik nyáron elengedhetetlen kellék a napon tartózkodáskor egy sapka vagy kalap, hogy megvédjék fejbőrüket.

De miért is fontos ez? Leégés után, mint más bőrfelület, úgy a fejbőr is piros lesz, érzékeny, kiszárad és hámlani kezd. Ez rendkívül kellemetlen jelenség. A fejbőrön különösen, hiszen könnyen összetéveszthető a korpával. Egyszeri alkalom után a megfelelő kezeléssel képes regenerálódni a bőr, de többszöri leégés során károsodhat a bőr szerkezete. A kopaszodóknál ez a károsodás kihat a hajhagymákra is, így a hajhullás csak fokozódhat, melyet csak a
figyelmetlenség okozott.

Gondoskodjunk nyáron mindig bőrünknek megfelelő fényvédelemről és jól szellőző fejfedőről, amikor a szabadban tartózkodunk, hogy elkerüljük a korai kopaszodást!