Hogyan őrizhető meg hajunk szépsége a samponváltásokkal?

E tapasztalatainknak megfelelően sok helyről kapunk olyan információkat és bátorításokat, melyek arról számolnak be, hogy igenis jó dolog, sőt kell is két- vagy háromhavonta más kozmetikumokra váltani. Ez érinti a testápoló krémeket, tusfürdőket, és így a samponokat, hajbalzsamokat is. Az új összetételű hatóanyagok hatására bőrünk reakciója felfrissül, így nem kell tartanunk a bőr és a haj „immunissá válásától”.

A váltásokkal kapcsolatban fontos szem előtt tartanunk, milyen a bőrtípusunk, de leginkább a hajunknál fontos ez a szempont. Ugyanis a rosszul megválasztott termékek ellenkező hatásokat válthatnak ki. Például okozhatják a fejbőr irritációját, mely miatt erős viszketés vagy hámlás (korpásodás) alakulhat ki. A kaparás következtében apró sebek keletkezhet a fejbőrön, melyeknek újbóli elkaparása azok begyulladásához is vezethet. Végső soron a hajszálak ki is száradhatnak, töredezetté és fénytelenné válhatnak, ami pedig a hajhullás leggyakoribb kiváltó oka.

Természetesen ugyanezek a veszélyek akkor is fennállnak, ha kísérletezgetésnek tesszük ki fejbőrünket. Érdemes időt  zakítani a termékek összetevőinek átolvasására, mert így eleve kiszűrhetők, ha allergiásak vagyunk valamelyik  elemére. Továbbá, ha úgy érzékeljük, bevált egy termékcsalád, akkor elég, ha csak a különböző illatúak között válogatunk.

Érdemes kiderítenünk, pontosan milyen típusú is hajunk, és annak megfelelően választani sampont és hajbalzsamot. Ebben segítségünkre lehetnek hajgyógyászok, fodrász szakemberek. Ha száraz a hajunk, száraz hajra valót, ha pedig hamar zsírosodik a hajunk, akkor zsíros hajra valót használjunk, és így tovább. Erre figyeljünk a samponváltásokkor is!

A tudatos sampon- és balzsam-választásokkal és váltásokkal nem csak hajunk egészségét és szépségét tudjuk megőrizni kockázatmentesen, de a felesleges hajhullás, hajveszteség is elkerülhető. Öröklött kopaszodás esetén sajnos nem használnak az ilyen és ehhez hasonló apró trükkök, olyankor csak egy hajbeültetés segíthet.