fbpx

Hajhullás oka lehet a cukorbetegség is

Manapság egyre több embert érint a cukorbetegség valamilyen  típusa, kortól és nemtől függetlenül. Az cukorbetegség kiváltó oka a hasnyálmirigy nem megfelelő működése. A hasnyálmirigy termeli szervezetünkben az inzulint, mely a szervezet anyagcseréjében segédkező hormon. A szervezet csak az inzulin segítségével képes a vérből kinyerni a glükózt, mely nélkülözhetetlen erőforrása a sejteknek. A máj is folyamatosan termel a szőlőcukrot, mely akár önmagában is szinten tartaná a vércukorszintet és energiát szolgáltatna a sejtnek. Azonban a máj cukortermelése nagyobb, mint ami szükséges. Normális esetben az inzulin jelenléte visszaszorítja a máj cukortermelését. A cukorbetegeknél ez hiányzik, ezért lesz magas a vércukorszintjük.

A cukorbetegségnek kettő típusát szokták megkülönböztetni a súlyosságát illetően. Az 1-es típusú cukorbetegeknél az inzulintermelő sejtek teljesen elpusztultak, az inzulint külsőleg kell pótolni. A 2-es típusú cukorbetegeknél a szervezet termel inzulint, csak nem megfelelő mennyiségűt.
Számukra a kúra életmódváltást, rendszeres sportolást és tudatos táplálkozást, diabetikus étrendet ír elő. Kiegészítésként szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.

Vércukorszint méréssel hamar kiszűrhetők a cukorbetegek, de akik nem járnak rendszeres vérvételre, azoknak is lehet pár árulkodó tünetjel. Ilyen például a gyakori vizelés, szokatlanul nagy szomjúság és éhségérzet, hirtelen súlyvesztés és ráadásul a hajhullás is.

Cukorbetegeknél a fokozott hajveszteség vagy hajszálak elvékonyodásának oka a nem megfelelő vérellátásban keresendő. Cukorbetegeknél a vérerek fala megvastagodik, az artériák beszűkülnek. A vér  nem tud megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a sejtekhez, így a hajhagymákhoz sem.  Az alacsony vérellátottság pedig a haj fénytelenné válását illetve hajhullás kialakulását idézheti elő.

Ha észleljük a kopaszodás első tüneteit, ne szégyelljünk szakértőhöz fordulni, hisz rengeteg ok húzódhat meg annak hátterében! A cukorbetegségen kívül lehet a nem megfelelő életvitel, a sport hiánya, a stressz vagy lelki fáradtság, de akár komoly szervi problémák tünete is lehet. Az öröklött kopaszodásra sajnos nincs gyógyszeres kezelés. Az ily módon elvesztett hajszálainkat csak hajátültetés során nyerhetjük vissza.

Bezár

Várj! Van egy ajánlatunk!

Csatlakozz te is a már több mint 3000 elégedett páciensünkhöz.
Személyre szabott árajánlatunkhoz jelentkezz ingyenes konzultációnkra!