Gyerekkorunk kedvence, a tej

A tej a szervezet szempontjából létfontosságú kálciumon kívül még bővelkedik más ásványi anyagokban és vitaminokban is. Ilyen például a foszfor, a szelén és a B-vitaminok. Modern korunkig úgy is tartották, hogy
nincs is jobb kálcium-, fehérje- és vitaminforrás a tejen kívül, azonban az új kutatások, többek között Dr. Walter Willett és kutatócsoportja (Harvard Egyetem Yuébec) rendre mást mondanak és óvatosságra intenek. Ennek oka például, hogy 20 éves korunkig elérjük azt a csontsűrűséget, ami felnőttkorunk egészében elkísér majd, így alakítani csak addig tudjuk. Továbbá, egyre több felnőtt, de már gyermek is küzd laktózérzékenységgel, azaz a szervezet képtelen a tejcukor lebontására.

Problémáival és nehézségeivel együtt a tej igenis fontos szervezetünk számára, de nem csak belsőleg használhatjuk ki jótékony hatásait. Külsőleg alkalmazva a bőr és a haj selymessé tételében segíthet valamilyen pakolás formájában. Tetszés szerint vegyíthető citromlével, olajokkal és csalánteával, attól függően, hogy pontosan mit is szeretnénk elérni. Elég egy pohár zsíros tejet a választott összetevővel, vagy akár nélküle a hajunkra öntenünk, bemasszíroznunk a fejbőrünkbe majd alaposan kiöblíteni hajmosás előtt.

A haj szempontjából a tej kálciumtartalma segíthet a hajhullás mértékének csökkentésében, a benne található zsírok és fehérjék pedig megerősítik a hajszálak szerkezetét. Általánosságban a haj fényessé és selymessé tételéért szeretjük. Szerencsére sok tej alapú hajkozmetikum is létezik, így akár samponok formájában is élvezhetjük jótékony hatásait.