„Éjjel-nappal hajról álmodok”

Sigmund Freud, az álomfejtés atyja 1900-ban jelentette meg Traumdeutung c. könyvét. 600 köteten keresztül taglalja, miszerint álmaink nem csak az éjszaka folyamán megélt összefüggéstelen képek kusza összessége, hanem
fontos jelentéstartalmat hordozó, belső hangunk vizuális tükörképe. Ébren, gondolatainkba révedre, ha hajról álmodozunk, nem kell mellé társítani semmilyen rejtett tartalmat, tudatosan tesszük. Az álmainkban megjelenő haj, mint szimbólum, a lelkiállapotot hivatott tükrözni. Jelentéstartalma a mellé kapcsolódó egyedibb tartalmak függvényében sokféle lehet.

Krúdy álmoskönyve szerint a hajszínekről, viseletéről

A barna haj általában a boldog, sikeres szerelem jelképe, ezzel szemben a vörös haj hamisságot, csalafintaságot jelent. A fehér hajhoz öröm, a fekete hajhoz szerencse társul. A hajkoronában megjelenő egy-két göndör hajszál irigységet jelképezhet. A hosszú haj birtokolt, vagy birtokolni kívánthatalom jelképe.

A leborotvált haj valamilyen gondot jelezhet, de ha vágják a hajunkat, az nyereséget, hasznot jelent. Ezzel szemben a teljesen elvesztett haj közelgő temetést sejtet. Viszont, ha álmunkban saját magunknak vágjuk hajunkat, az a bánat jele. A kontyokhoz általában szomorúság vagy káröröm társítható, míg a hajfonathoz nevetségesség. Ha éppen hajat mosunk, akkor valószínűleg nyugtalanok vagyunk valami miatt. Az egészséges, ápolt haj valamilyen jó hír szimbóluma.

Valós álom az éjszakai álomban

A fontosabb szimbólumokat most már ismerjük. Akkor, az vajon mit jelenthet, ha amúgy haj nélküli fejbőrünkre mégis dús hajat álmodunk? Ha a kopaszodó területek tűnnek el, nem pedig a hajkoronánk? Freud és Krúdy is
ugyanarra a következtetésre jutott, miszerint ez egyszerű vágyakozás, természetes kívánság jelképe. A kopaszodók, hajhullással küzdők azt szeretnék, ha ez a folyamat megállna, és újra büszkélkedhetnének egészséges és dús hajkoronájukkal. Sajnos, magunktól növeszteni új hajszálakat nem tudunk, a hajátültetés ma már végleges  megoldásnak számít.

Tudjon meg többet az általunk használt hajbeültetési módszerről!