Borotválással erősebb haj?

Sokan úgy tartják, hogy, ha leborotválják a hajukat, akkor erősebb szálak fognak visszanőni helyette. Ezt azonban a tudományos vizsgálatok nem bizonyítják.

Még ma is van olyan, hely, ahol azt vallják, hogy a borotválás erősíti a hajat és a szőrszálakat. Ebből a hitből kifolyólag egyes helyeken szokássá vált, hogy a gyermekek fejét leborotválják az erősebb hajkorona reményében.

A kutatók már jó ideje vizsgálják a borotváláshatását a hajra nézve. Az 1928-ban végzett vizsgálatnak közzétették az eredményét, melyben arra az eredményre jutottak, hogy sem a hajszínre, sem a növekedési sebességre, de még csak az összetételre sincs hatása a borotválásnak.

42 évvel később, modernebb módszereketalkalmazva arra jutottak, hogy a borotválástól nem lesz sem erősebb, sem gyorsabb növekedésű a haj. Az állítást tehát cáfolták a vizsgálatok.

Ha a tudomány cáfolta, akkor sokakban felmerülhet a kérdés: miért hiszi rendületlenül az ellenkezőjét sok ember? Erre a magyarázat az optikai csalódás. A szőr és hajszálak a végek irányába egyre vékonyodnak. Amikor leborotválják a vége eltűnik, és a középső rész marad meg, az kezd el nőni, az arész pedig vastagabb. Ezért tűnhet úgy, hogy mikor visszanő vastagabb és erősebb lett. 

Felesleges hát kísérletezni, mert nem lesz meg a várt eredmény. Helyette inkább forduljon szakemberhez, aki segít megoldást találni a problémára!