Amit érdemes tudni a nyári szúnyog-invázióról

Magyarországon szerencsére nem terjesztenek halálos kort, de mégis előfordul, hogy egyes betegségeket „ajándékoznak” a csípés mellé. Az egyik ilyen komolyabb a nílusi-láz. Kis hazánkban 25 féle faj terjeszti ezt. Ha
egy szúnyog-inváziós este után magas lázzal és szokatlanul gyenge izmokkal, mozgással ébredünk, akkor sajnos ezt a betegséget kaptuk el, és nem nyári-influenzát. Emellett férgességet is terjeszthetnek. A szívférgesség általában csak az állatokra veszélyes, de a bőrférgesség már embereken is. Rossz hír, hogy ezt az összes, Magyarországon található faj képes átadni, viszont évente csak 9-14 ilyen fertőzést regisztrálnak. A csípés során kis férgek jutnak a bőr alá, melyek kis csomókba tömörülnek, és ezeket látjuk szabad szemmel. Műtéti úton, kis szikével végzett kivágásokkal könnyen eltávolíthatók.

Szerencsére, mint már mondtuk, hazánkban nem jellemzőek ezek a betegségek, de érthető, ha tartunk tőlük. Persze, a legáltalánosabb szúnyogcsípés is kellemetlen lehet, a viszkető piros duzzanataikkal. Főleg, ha szokatlan, nehezen elérhető, vagy a ruhadarabok miatt folyton irritált területeken történik a vérszívás.

Az egyik ilyen hely a kopaszodó fejbőr. Sajnos a szúnyogoknak tényleg mindegy, így ha netalántán fejbőrünket érné
szúnyog-támadás, nemcsak a kellemetlen viszketéssel kell számolnunk, de a vakarás következtében megsérthetjük amúgy is érzékeny hajhagymáinkat. Ha pedig amúgy is ritkás a hajunk és a kopaszodás kellemetlenségeivel küzdünk, akkor az ilyen okból további hajhagymák elvesztése csak még több hajszál kihullását eredményezheti.

Érdemes tehát a nyári estéken valamilyen módszerrel védekeznünk a szúnyogok ellen. Minden szabadon lévő bőrfelületre gondoljunk, tehát a kopaszodók a fejbőrükre is! Szerencsére sokféle módszer közül választhatunk. Például használhatunk boltokban, gyógyszertárakban található vegyszeres sprayk közül, vagy alkalmazhatunk különféle házi praktikákat, vagy megpróbálkozhatunk szúnyog-űző gyertyákkal, illatosítókkal is. Sajnos, egyik
módszer sem nyújt 100%-os védelmet, de még mindig jobb, mint a semmi.