Amit a korpásodásról tudni kell

A bőrünk felső rétege folyamatosan cserélődik és így van ez a fejen is. Ha ez a folyamat normális, akkor semmit nem veszünk észre belőle. Korpásodás során viszont a fejbőr túlzott hámlásáról beszélhetünk, mely szabad szemmel is jól látható a hajtöveken, sőt sokszor a ruhánkon is. Ez a kozmetikai elváltozás nem csak esztétikailag zavaró, de lelkileg is megterhelő jelenség. Ugyanis egyik pillanatról a másikra nem tűntethető el, a kezelés és gyógyulás
hosszabb folyamat.

Kialakulásának oka rengeteg lehet. Előfordulhat, hogy valamilyen visszafordítható cselekedet következménye, például a nem megfelelő hajápolás vagy helytelen táplálkozás. Ha étrendünkben sok az állati fehérje, a tojás és sok tejtermék is szerepel, az segíthet a korpa kialakulásában, így érdemes ezen változtatni. Felelőtlen hajápolásról akkor van szó, ha túl sok hajformázó terméket használunk, vagy nem a hajtípusuknak megfelelőt, melyek következtében kiszáradhat a fejbőr, vagy nem szellőzik megfelelően.

Sajnos a korpásodás nem csak következmény, de valamilyen betegségnek a tünete is lehet. Például az immunrendszer zavarának, stressz-hatás vagy a hormonális változások velejárója. A legkomolyabb probléma, ha a fejbőr kóros hámlását valamilyen baktérium vagy gomba túlzott jelenléte okozza.

A korpásodásnak alapvetően két fajtáját különböztethetjük meg, a száraz és a zsíros korpásodást. Száraz korpásodást gomba okozza és a fejbőr kiszáradásából ered. A korpa fehér vagy szürkésfehér színű, könnyen szétmorzsolható és nem tapad. Száraz korpásodáskor még társulhat mellé fejbőrviszketegség is. Az irritáció során elkapart részek később be is gyulladhatnak. Ezek összhatása hosszútávon hajtöredezés és hajhullás kialakulásához vezethet.

A zsíros korpásodást általában baktérium okozza és a zsíros haj kísérője lehet. A korpa a túl sok faggyútól sárgás színű és összetapad, nem hullik ki a hajból, a hajszálak tövéhez tapad. A vastag faggyúréteg miatt a fejbőr nem tud szellőzni, a beleragadt szennyeződések miatt pedig gyulladás is kialakulhat. Kezelés hiányában ez hosszútávon a hajhagymák elsorvadásához vezet, tehát kialakul a hajhullás és a kopaszodás.

Természetesen az utóbbiakban leírtak extrém esetek, de nem árt odafigyelni. Némi odafigyeléssel megelőzhető a korpásodás kellemetlensége. Valamint, korábban már összeírtunk pár házi praktikát, mellyel fel lehet venni
a harcot a korpa ellen.
Azonban, ha semmi sem használ, feltétlenül forduljon szakértőhöz, hogy elkerülje a hajhullást! Az elvesztett hajszálakat ugyanis csak hajátültetés útján nyerhetjük vissza.