A hajbeültetés gyakorlatilag annyit jelent, hogy a saját hajból, tarkótájról nyert töveket áthelyezzük a hajhiányos területre. Ezzel az eljárással nagyon biztonságosan, szinte hajszálvesztés nélkül lehet kivenni, majd áthelyezni ezeket a hajtüszőket.

Az első hajbeültetést 1952-ben végezték, New Yorkban. Akkoriban még 4mm átmérőjű volt egy bemetszés, így habár a fejtetőre ültetett szőrtüszőegységek megmaradtak, a donorterület nem festett túl fényesen a műtét után.

A ‘90es években terjedt el a FUT módszer. Egy csík hajas fejbőrt vettek ki a donorterületről és ezt osztották szét a fejtetőn. Habár a módszer forradalminak számított a maga idejében és rejtélyes módon az USA-ban még a mai napig alkalmazzák, az igazán esztétikus műtéti megoldás még váratott magára.

2005-re született meg az a módszer, amelynek a továbbfejlesztett változatát a mai napig használjuk - a FUE.

A FUE (Follicular Unit Extraction) lényege, hogy egy golyóstollnak kinéző, 1 mm átmérőjű körkéssel kiemelnek egy szőrtüszőegységet (graftot) a fejbőrből, ezt tápoldatba helyezik, majd a fejtetőre ültetik. A bemetszés olyan kicsi, hogy a hegesedési folyamat egy hétre redukálódott. A módszert úgynevezett "No touch" technológiaként tartják számon.

Az áttörést a hajbeültetésben nem is az elgondolás, hanem inkább a tökéletes eszköz megalkotása jelentette. Ez a Harris-tű. Mi, a Professional Hair hajklinikán ezt az eredeti, amerikai Harris-tűt használjuk minden egyes páciens hajbeültetése során.

A FUE2 Safe System annyiban tud többet, hogy a tű átmérője még kisebb, 0.7-0.9 mm. Ez hegesedés szempontjából még ideálisabb, a donorban pedig teljesen észrevétlen marad a kiemelt graftok helye. Ennél kisebb tűt már nem lehet úgy alkalmazni, hogy ne sértsük meg a szőrtüszőegységeket.

Van klinika, amelyik újabb módszerről áradozik, de az az igazság, hogy sem a kisebb átmérő, sem a hajszálak szétválasztása nem előnyös a hajbeültetési folyamat szempontjából, sőt! A hajszálaknak az az ideális, ha egy egységben maradnak, az ebbe való bármiféle beavatkozás károsíthatja a gyökérszerkezetet.

Nyugat-európai és amerikai hajbeültető orvosok mind ezt támasztják alá, ezért mi is maradunk a FUE2 Safe System módszernél. Egy innováció van nyugaton a FUE2-vel kapcsolatban, az a robotizáció. Számunkra fontos, hogy a páciens otthonosan, kényelmesen érezze magát nálunk, hiszünk doktornőink gondoskodó, precíz munkájában és nem cserélnénk őket robotra.