A mindenkire veszélyes fejkosz

Mi is az a fejkosz?

A fejkoszt – tudományos nevén favusa, tinea favosa – még csak nem is a nem megfelelő higiénia váltja ki; bármilyen
fertőzött tárgy (törölköző, borotva, ágynemű) vagy gombával (Trichophyton schoenleini) való érintkezés útján is elkapható. Leggyakrabban a fejbőrön jelenik meg, de előfordul, hogy a köröm vagy más bőrfelület fertőződik meg.
Szerencsére Magyarországon ritkán fordul elő, de azért nem szabad félvállról venni.

A diagnózis felállítása nem könnyű, mivel szabad szemmel nehéz észrevenni, így érdemes odafigyelni a tünetekre. Ilyen például a kérges lerakódás a hajszálak körül. Ha ezt eltávolítjuk a fejbőrről, helyén vörös folt marad, valamint nedvet és kellemetlen szagot is áraszt ilyenkor.

A betegség stádiumai

Az első fázis (bőrpír) után, a másodiknál (lerakódás), már hajhullás is jelentkezhet. A végső szakasz pedig már a
kopaszodást jelenti, ekkor már a fejbőr minimum egyharmad része megbetegedett. Mint a legtöbb betegségnél, itt is nagyon fontos a megelőzés, ezért, ha az imént említett jelenségeket tapasztalja, azonnal forduljon szakemberhez. Ha erre kerül a sor, a beteg közvetlen környezetét is át kell vizsgálni, hiszen fertőző betegségről van szó.

Megoldás

Gyógyítására alkalmas lehet bármilyen gombás betegségre felírt gyógyszer (itrakonazol, ketokonazol, flukonazol) vagy egyéb gyógykészítmény, például fejkoszmó elleni olaj vagy tabletta. Az időben felmért probléma és a sikeres kezelés ellenére azonban, a kopaszodott fejterületen már nem fog nőni haj, az okozott hegek miatt. Ebben az esetben lehet biztos megoldás a hajátültetés, melyhez ingyenes konzultációt kérhet szakorvosainktól, ha ide kattint.