A menta sokoldalú lehetőségei

A frissen szedett mentalevelekből gyorsan és egyszerűen teafőzet készíthető. Ez a kellemes főzet gyógyteaként fogyasztva segíthet nőknek a menstruációs görcsök oldásában, alhasi panaszok enyhítésében a
nehezebb napokon. Természetesen férfiak is hasznosíthatják a főzet előnyeit. Segíthet még a sima emésztési görcsök oldásában, emésztési panaszok esetén is. Emellett a megfázásos betegségek orvoslásakor remek kiegészítő a légúti
panaszok enyhítésére, a torokfájdalmakra és az ugatás-szerű köhögés csillapítására. Külsőleg is alkalmazható az apróbb felszíni bőrsérülések kezelésére, fertőtlenítő hatása miatt. Ráadásul, a mentából készült, párologtatásra alkalmas illóolaj nyugtató hatású, akárcsak az eukaliptusz. Tehát esténként a mentás levegőjű és illatú lakás segíthet feloldani a napi stresszt és ellazulni.

A menta jótékony hatásai már így is elég hosszúak, de még a haj szempontjából is hasznos fűszer- és gyógynövény lehet. Pozitív hatása a korpás fejbőrrel küszködőknek lehet nagy segítség a természetes tisztító hatása miatt. Egy egyszerű hajöblítő vizet, egyfajta víz alapú hajpakolást kell készítenünk belőle és azt alkalmaznunk méghozzá a következőképpen:

1.
Egy maréknyi mentalevelet tegyünk forró vízbe körülbelül 3 órára, és hagyjuk ázni. Ha kellően kiázott, szűrjük le. Mivel már kihűlt a gyorsított ütemben készült főzet, ez akár könnyen, kézzel is megtehető.

2.
Hajmosás után kell alkalmaznunk, mint egy befejező fázis. A mentás lével öntsük le hajunk, ügyelve, hogy mindenhova jusson fejbőrünkre. Egy kicsit bele is masszírozhatjuk, ezzel csak kedvezhetünk fejbőrünk vérellátásának is. A lényeg, hogy nem kell kiöblíteni!

3.
Akár minden egyes hajmosás alkalmával használhatjuk, ártani egész biztosan nem fogunk vele! De heti legalább egyszer szükséges ahhoz, hogy jótékony hatását mindenképp élvezhessük.

A menta nem csak frissítővé, üdévé és tisztává teszi a viszkető fejbőrt, de meg is nyugtatja azt. Ráadásul, kellemes illata is van, mely ugyancsak a tisztaságot juttatja eszünkbe.

Fejbőrünk egészségének megtartása a legfontosabb teendő ahhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen korpásodást, vagy a nem várt hajhullás miatti takargatást, szégyenkezést. A fiatalkorú kopaszodás sok férfi rémálma, így érthető, ha minden apró fortéllyal küzdeni szeretnének ellene. Viszont sok esetben erre sajnos nincs megfelelő gyógymód vagy kúra, csak egy professzionális hajbeültetés adhatja vissza dús hajkoronájukat.