A hosszú haj okozta gondok

Először is a mindennapi ápolási rutinok nehezítik meg a hosszú hajúak életét, hiszen több időt és energiát kell rászánni szépségének megőrzése érdekében. A fésülése is időigényes folyamat, főleg, ha naponta
többször kell, mert hajunk hajlamosabb a kócolódásra. Hajmosás során előfordulhat, hogy többször kell samponozni, mire a kívánt tisztulási hatást elérjük. A frizurakészítés is külön procedúra, és ha a végeredmény nem az elképzelésünknek megfelelően készült el, akkor bizony kezdhetjük elölről.

Az igazi gondok viszont akkor kezdődnek, amikor hajunk túlságosan, a szerkezetéhez képest is hosszú. Ilyenkor ugyanis a hajvégek hajlamosak az elvékonyodásra, töredezésre, így azok ápolására külön figyelmet kell szentelni hajmosáskor balzsamozással, hajvég erősítő szérumokkal. Erre megoldás a rendszeres hajvágás, mely akkor is szükséges, amikor éppen növesztjük hajunkat. Sokan tévesen hiszik, hogy hajat növeszteni csak úgy lehet, ha nem vágatjuk le. Ez rossz szokás, hisz épp az ellenkezőjét érjük el, mert elvékonyodnak a hajszálak. Csupán több időt kell hagyni a két hajvágás között.

A túl hosszú hajúaknak nagyobb probléma lehet hajúk nagy súlya, mely húzza és ezáltal gyengíti a hajhagymákat. A fejbőr is érzékeny lehet ebben az esetben, mely még tovább gyengítheti hajszálaink szerkezetét. Ezért előfordulhat, hogy a hajszálak a hajtövekhez közel megtörnek és kihullnak. Ilyenkor nem hajhullásról, hanem hajveszteségről beszélhetünk.

Tehát ha hosszú a hajunk és a hajhullás jeleit láthatjuk a hajkefénkben és a lefolyókban, akkor érdemes megfigyelni: a hajszál csak eltört, vagy a tüszővel együtt hullott ki? Előbbi esetében egy frissítő hajvágás és egy rövidebb frizura megoldás lehet. De ha utóbbit tapasztaljuk, akkor bizony érdemes szakértőhöz fordulni! Hiszen az orvosi értelemben vett hajhullás háttérben sokféle ok húzódhat meg.