Hajhullás vagy kopaszodás?

Fésülködés után csomónyi hajat találsz a fésűben. Reggelente számolgatod a párnádon lévő hajszálakat. Honnan lehet tudni, hogy ez normális vagy a visszafordíthatatlan kopaszodás első jelei?

Körülbelül napi 100 hajszálig a hajhullás természetesnek, normálisnak mondható. Tavasszal és ősszel mindenkinek hullik a haja, ahogy az állatok szőre is, ez teljesen rendben van. A szezonális hajhulláson túl, az ideiglenes hajvesztés hátterében sokszor állhatnak betegségek vagy hormonális elváltozások. Ilyen esetekben a kiváltó probléma megszűnésével a hajveszteség is eltűnik.

Az ideiglenes hajhullás leggyakoribb okai:

Ha a felsorolt tényezők valamelyike okozza a hajhullást, az foltokban vagy a fej teljes területén következik be és visszafordítható. Ilyenkor először is meg kell keresni a hajhullás okát, kezelni és utána vitaminokkal lehet serkenteni a hajnövekedést. A legjobb, ha közvetlenül a fejbőrbe fecskendezik a tápanyag koktélt, ezt hívjuk mezoterápiának.

A férfiak 95%-a viszont genetikai hajhullással küzd, ami végleges kopaszodást jelent.

A tesztoszteron a férfiasság hormonja. A prosztatában, a mellékvesékben és a haj-, és szőrtüszőkben azonban van egy enzim, ami a tesztoszteront DHT hormonná alakítja. Kamaszkorban ennek fontos a szerepe, a DHT indítja be a férfias testszőrzetek megjelenését. Később viszont sok galibát okozhat ez a hormon.

A DHT felelős a kopaszodásért, mert habár a fejbőrön kívül mindenhol erősíti a szőrzetet, a fejtetőn rátelepszik a szőrtüszőkre és összezsugorítja azokat. Megállítja a növekedési ciklust, míg végül az egész szőrtüsző elhal. Ezért van sok férfinak dús testszőrzete, de egy szál haja sem! A DHT-nak kopaszodás mellett a prosztata-megnagyobbodás kialakulásában is komoly szerepe van.

Jogos a kérdés, hogy a kopaszodást lehet-e DHT hormon blokkolókkal kezelni? Igen, voltak rá kísérletek, de a hormon blokkolása sajnos impotenciát és egyéb súlyos, a férfiasságot érintő mellékhatásokat okoz.

Most, hogy már Te is tisztában vagy a genetikai kopaszodás folyamatával, biztos megérted, miért nem működnek a samponok, hajcseppek, vitaminok. Lehet, hogy a gyártók a legnagyobb jóindulattal akarják táplálni a hajadat termékeikkel, de a DHT hormon gonosz játéka ellen ez sajnos nem elég.

A tudomány jelenlegi állása szerint az egyetlen biztos, mellékhatásoktól mentes és élethosszig tartó megoldás kopaszodás ellen: a hajbeültetés.