A hajhullás legvalószínűbb okai nőknél

A változó korba lépő nők körében igen gyakori a hajhullás megjelenése. Ilyenkor nem kell betegségre gyanakodni, a magyarázat a hormonháztartás megváltozásában keresendő. A női nemi hormonok lecsökkenésével túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok (androgén hormonok), többek között a tesztoszteron, aminek túlzott jelenléte a férfiaknál is kopaszodást idézhet elő. Ez önmagában még nem jelent veszélyt minden nőre, de ha örökletes tényezőkkel párosul, akkor igen. Ez alatt azt kell érteni, mennyire érzékeny a fejbőrünk a DHT-re. Egy alapos vizsgálat időben fényt deríthet erre és gondos kezelésekkel megelőzhető a kopaszodás.

Hasonló okokra vezethető vissza a terhesség utáni hajhullás is. A várandós kismamák szervezetében több női nemi hormon (progeszteron, ösztrogén) termelődik, melyek miatt meghosszabbodik a haj növekedési fázisa. Ennek köszönhető a csillogó, erőteljes haj ebben az időszakban. A szülés után a némileg felborult hormontermelődés miatt a haj növekedési fázisai is összekuszálódnak. Ezért a vártnál több haj hullhat ki. Körülbelül 6-9 hónap kell, míg magától visszaáll az eredeti állapot.

A helytelen hajviselet és a hajformázók túlzott használata is kiválthat hajhullást. A túl szoros copf vagy lófarok, a naponta szorosra font haj, a kontyok mind húzzák és erőtlenné teszik a hajhagymákat. A töménytelen mennyiségű hajzselék és hajsprayk sem segítenek a hajtüszőkön. Egyre erőtlenebbé válnak, majd végül kikopnak. Készítsünk inkább mindig más frizurát, és hagyjuk többször szabadon hajunk!

A női szervezetet ért váratlan hatások is okozhatnak átmenetileg hajhullást. Ilyen a hirtelen kialakult lelki vagy fizikai stresszhelyzetek, a kimerültség, a drasztikusan váltakozó és helytelen táplálkozás. Utóbbi miatt a szervezet nem kapja meg a haj egészséges állapotához szükséges vitaminokat, tápanyagokat, mint például a vas, cink vagy
a szelén. Kerüljük a túlhajszoltságot, és figyeljünk oda a helyes táplálkozásra!

A semmiből jövő hajhullás akkor a legveszélyesebb, ha látszólag nincs semmilyen magyarázata. Ilyenkor általában tünetként jelentkezik, tehát a valódi ok valamilyen betegség. Ilyen lehet a vérszegénység, a vashiányig, a pajzsmirigy rendellenes működése (alul- vagy túlműködése), gombás vagy bakteriális fertőzés. Mindenképp forduljunk ilyenkor orvoshoz!