A frizurakészítés gyengepontjai, a forgók

Kialakulásuk általában öröklött, de az évekig változatlan hajviselet is befolyásolhatja. Nem tudunk ellene tenni, a hajszálak ezen a helyen egy kör mentén körkörösen állnak és nőnek. A forgók sokak életét megkeserítik azon egyszerű okból, hogy a kívánt hajviselet kialakítását nehezítik, vagy akár el is lehetetlenítik. A forgók helye, és hajszálak növekedési iránya végleges. Megváltoztatni nem lehet őket, csak palástolni meglétüket, vagy egy új frizurával kihasználni őket.

A hosszabb hajúak némileg előnyben vannak, ők egy hajvágással könnyen eltüntethetik a kusza, össze-vissza növő területeket fejbőrükön. A hosszabb hajból könnyebben kialakítható egy forgó-kompatibilis frizura. A rövid hajúaknak sajnos sokszor az egyetlen megoldás a gyakori hajmosás és szárítás kombinációja, vagy kénytelenek nagyon erős hajformázó eszközöket használni.

Mint már korábbi cikkeinkben is hangsúlyoztuk, a hajszálak és a fejbőr erős igénybevétele semmiképp nem tesz jót a haj szerkezetének. A túl sok kozmetikum, gyakori hő és vegyszerek hatására a bőr érzékennyé válhat, kiszáradhat. Ezek hosszú távú következménye lehet akár a hajhullás kialakulása is.

Sajnos a forgókkal kapcsolatban van egy jelentősebb hátrány is. Akinek ritkulni kezd frizurája, ráadásul rövid fazonban hordja haját, azoknál a hajveszteség elsősorban a forgóknál lesz szembetűnő. Erre az a magyarázat,
hogy a forgóknál alapból láthatók kisebb, hajszegény területek, de ez a hajszálak eltérő növekedési iránya miatt van. Így a kopaszodás ezeken a területeken nagyobb, láthatóbb lesz.

Javasoljuk, hogy a forgók elleni harcban kevesebb mesterséges eszközt használjanak, és inkább a változatos frizurákkal próbálják palástolni a forgók meglétét. Sajnos a kopaszodás nem csak a helytelen hajápolás következménye lehet, hanem rengeteg más oka is lehet. Szeretett énképünk visszanyeréséhez azonban van már segítség, a hajátültetés.