5+1 ok, amiért viszkethet a fejbőr

Ami viszket, azt meg kell vakarni. Minél többször jelentkezik az inger, annál többször. Épp ez az, ami veszélyes lehet hosszabb távon. Ugyanis fejbőrünk rendszeres kaparászása akár maradandóan is megsértheti a hajtüszőket, ami pedig hajhullás kialakulásához is vezethet. A legtöbb irritáció oka valamilyen allergiás reakció, de komolyabb betegség is állhat a hátterében. Bemutatjuk a hat legvalószínűbbet.

1.       Hajfesték-allergia

A hajfestékekben rengeteg kémiai vegyület található, mely roncsolja a hajszálakat és a fejbőr is érzékeny lehet rá.
Általában a parafenilén-diamin (PPD) nevű összevető a felelős az allergiás reakcióért. A viszketés mellett felléphet csalánszerű kiütés is. Érdemes hajfestés előtt bőrtesztet végezni, például a csuklón. Ha már ott érzékelünk bőrelváltozást, kiütést, viszketést, akkor válasszunk másik hajfestéket!

2.       Fejtetű

Ritka felnőtteknél, mégis előfordulhat, ha gyerekekkel dolgozunk, vagy nem megfelelő higiéniás környezetben élünk. Maguk a tetvek ritkán láthatóak, mert kerülik a fényt, viszonyt apró, fehér petéik megtapadnak a hajszálak tövén. Vért szívnak a fejbőrből, ezek a csípések viszketnek. Szerencsére betegséget nem terjesztenek, de az elvakart sebek
felülfertőződhetnek. Hatásos ellenszerük, a tetűirtó hajszesz vény nélkül is kapható gyógyszertárakban. Ügyeljünk arra is, hogy ilyen esetben minden hajjal kapcsolatban álló tárgyat (fésű, sapka) fertőtleníteni kell!

3.       Száraz fejbőr

A száraz, vízhiányos, repedezett bőrfelületek mindenhol viszketnek, bárhol is jelentkezzenek testünkön. A fejbőrön jelentkező szárazság oka lehet a rossz sampon vagy kemény víz. Kezeléséről itt olvashat bővebben.

4.       Korpás viszketés

Ebben az esetben túl gyorsan hámlik a fejbőr, ez okozza az irritációt. Hátterében sok minden állhat. A szakszerű
kezelés érdekében mindenképpen érdemes hajgyógyászhoz fordulni.

5.       Gombás fertőzés fejbőrön

Kialakulhat rossz higiéniás környezetben, vagy elkapható nyilvános fürdőkben, zuhanyzókban, de állatokról is átterjedhet. A viszketés mellett jelentkezhet gyulladás, valamint foltos hajhullás is. Ha a fertőzés nagymértékű, és eléri a hajhagymákat is, akkor maradandó kopaszodás is kialakulhat. Ha gombás fertőzésre gyanakszik, feltétlenül konzultáljon szakemberrel! A kopaszodás ugyanis végleges, az elvesztett hajszálak csak hajátültetés útján nyerhetők vissza.

+1     Demodex atka

Ez egy veszélyesebb élősködő a fejtetűnél, mely szintén okozhat viszketést a fejbőrön. Róla és a tüneteiről itt olvashat bővebben.