5 tévhit a kopaszodás kialakulásáról

1.       Sok stressz

Elterjedt nézet, miszerint a túl nagy érzelmi nyomás hatására kopaszodnak az érintettek. Valójában, ez inkább fordítva van. Azért stresszesek, mert elvesztik dús hajukat.

2.       Sapkák, kalapok és egyéb fejfedők

Erről a mítoszról feltételezik, hogy az első világháborúban alakult ki. Az ott szolgálatot teljesítő katonák hajhullásukról panaszkodtak, melynek okát az egységes sisakokban vélték. Igazából ez is csak egybeesés volt a fiatalon kopaszodók körében. Ma már inkább azért hordanak a kopaszodással küzdők fejfedőket, hogy elrejtsék problémájukat.

3.       Óriási tesztoszteronszint

Léteznek ugyan kutatási eredmények, miszerint a dihydrotestosteron (DHT) talán oka lehet a kopaszodásnak, de nem egyértelműen. Ha valóban így lenne, nem csak a fejbőrön lévő haj hullana ki, hanem a testen más szőrzet is. Valószínűleg ez a tévhit csak egy gerjesztett pletyka eredménye, amiben a kopaszság ellenére hangsúlyozni kívánta valaki a férfiasságát.

4.       Hajfixálók erőteljes használata

Arra sincs bizonyított tény, hogy a kozmetikumokban található kémiai összetevők bármelyike is okozhatna
kopaszodást. Ez a mítosz is inkább csak a bűnbak-keresésről szól, így nem kell tartanunk a hajzseléktől és hajsprayktől.

5.       Kevést vért kap a fejbőr

Kifordított magyarázata annak, miszerint a haj növekedéséhez kell a megfelelő vérellátottság. Míg van hajunk, ez meg is történik. Kopaszodáskor viszont nincs hajszál, ami igényelné. Így az, hogy a fejbőr nem kap elég vért, csak eredménye a hajhullásnak.

 

Az okot kereső tévhitek mellett kialakultak megoldást kereső mítoszok is, például, hogy képesek vagyunk új hajtüszők előállítására, növesztésére. Sajnos ez sem igaz. Csak egyetlen, végső megoldás létezik a kopaszodók számára: a hajátültetés.