4 tünet, ami a Demodex atkára utal

Mi is az a Demodex?

A Demodex egy szabad szemmel alig látható, mindössze néhány milliméter hosszúra megnövő, nyolclábú atka. A fajok közül „szerencsére” csak kettő élősködik az embereken, azonban ezek is komoly veszélyt jelentenek az egészséges fejbőrre nézve, ugyanis egyikük a hajtüszőkbe települve szívja el onnan a táplálékot, másikuk az arc faggyúmirigyeiben lakozik, s zsírral és fehérjével táplálkozik. Káros hatásai a haj szerkezetének károsodásában, majd a haj hullásában, illetve a begyulladt, elfertőződött bőrön jelennek meg.

A Demodex különösen veszélyes az idős korosztályban, Magyarországon a fertőzöttek aránya több mint 40%! A közös párna vagy fésű használata lehetőséget biztosít az atkák vándorlásának egyik fejről a másikra, ezért mindig használjunk sajátot. Most pedig vizsgáljuk meg a négy tünetet:

Hajhullás

Káros hatásai a haj szerkezetének károsodásában, majd a haj hullásában, illetve a begyulladt, elfertőződött bőrön jelennek meg.

Irritáló fejbőrviszketés

A Demodex atkák éjjelente keresnek maguknak párt, és a fejbőrön való mozgásuk viszketést idéz elő.

Bőrérzékenység

Mivel a lábukon baktériumokat, és egyéb vírusokat hordoznak, a Demodex-ből származó váladék és az elhalt sejtek további fertőzéseket, bőrérzékenységet okozhatnak.

Korpásodás

Mivel a Demodex lábai irritálják a hámsejteket így bőrhámlást és korpásodást eredményezhetnek.