10 tipp, hogyan kezeljük göndör fürtjeinket

„- Frissen mosva szép, egyébként száraz és bozontos. Csak a nyűg van vele.” Szokták mondani a göndör hajúak. Legtöbben abban a látják a megoldást, ha frizurájukat egyenesre szárítják, vagy kivasalják egy hajvasaló segítségével. Azonban, akik így gondolják és így járnak el, nagy hibát követnek el.

A göndör vagy hullámos haj alapvetően száraz, így a rendszeres erőteljes hő hatására csak még inkább roncsolódik szerkezete. A hajszálak még inkább csak töredezni fognak, eltörnek. Majd egy szint után ez a hajveszteség hajhullássá alakul. Végső esetben kopaszodás is kialakulhat. Ezt elkerülendő adunk 10 tanácsot, hogyan ápoljuk göndör hajunkat.

1.      Szánjunk időt hajunk ápolására! A hajszál csavaros szerkezete miatt nem érintkezik a fejbőrrel rendesen, így nem kap annyi természetes tápanyagot sem a faggyúból. Ezért ezt nekünk kell megtenni.

2.      Mivel a göndör haj száraz, száraz hajra való sampont és balzsamot használjunk!

3.      Samponozás utáni balzsamot bőven vihetünk fel hajunkra, de a hajtöveket hagyjuk ki e művelet alól! A legjobb olyan balzsamot választani, amelynek valamilyen olaj (jojoba olaj, makadámia olaj, shea vaj) a természetes alapanyaga.

4.      Ajánlott akkor fésülködni, amíg még balzsamos a haj. Ehhez a művelethez ritka fogú fésűt használjunk, ne hajkefét! Egyszerűbb vele a csomósabb tincseket szétválasztani.

5.      Hajmosás után a vizet inkább itassuk róla, ne dörzsöljük! A legegyszerűbb, ha pár percre törülközőt csavarunk a fejünkre.

6.      A következő tanács furán hangozhat, pedig igaz: csak hajmosáskor fésülködjünk! A göndör haj szárazon való fésülése szétszedi a tincseket, bozontossá válik a frizura.

7.      Nyugodtan használhatunk hajmosás utána hajformázó kozmetikumokat, de azok kizárólag göndör és/vagy száraz hajra készültek legyenek! A hajhab különösen hasznos lehet, ha esztétikusan, szépen elrendezett fürtöket szeretnénk.

8.      Ha tehetjük, ne használjunk hajszárítót, hagyjuk szabadon megszáradni a hajat! Így szép, laza tincseket kapunk, ráadásul a hő sem roncsolja szerkezetüket.

9.      Ha mégis szükséges hajszárítót használnunk, akkor azt csak alacsony fokozaton használjuk, és lehajtott fejjel szárítsuk hajunkat! Ez az apró trükk megemeli a hajtöveket, dús hatást érhetünk el vele.

10.  Ajánlott a frizura kialakításakor fokozatos, lépcsőzetes vágásút kialakítani. Ez ruganyosabb tartást ad a göndör tincseknek, nem lapulnak rá a fejbőrre.