10 tény a hajról

Klinikánkon a Professional Safe & Complex System FU2 eljárás segítségével nem csak hajátültetést végzünk, hanem a haj valamint a fejbőr szerkezetének felmérése is beletartozik. Ezzel a módszerrel a hajbeültetés személyre szabottá válik, az eredmény pedig látványosabbá.

A haj fontosabb jellemzői:

– Az egyik leggyorsabb tempóban, havonta átlagosan 1 cm-t növő emberi szövet. Ez a folyamat 2-10 évente megáll, vagy lelassul, így határozva meg a hosszát.

– A fejbőrön található szőrtüszők száma közel 2 millió. Ebből a hajszálak száma függ többek között a haj színétől, de 70 és 150 ezer közé tehető. A világosabb színű hajúaknak van több.

– Ebből következik, hogy a haj sűrűsége átlagosan 120-200 hajszál 1 cm2-en.

– A haj dússágát azonban nem ez határozza meg, hanem a vastagsága, mely lehet 0,06-0,07 mm közötti is.

– Fejbőrünkön kétféle hajtípus található. „Vellusnak” hívjuk a szinte láthatatlan, puha és apró hajat. A „Terminális” a színezett, hosszúra növő haj, amit szabad szemmel látunk. A vellus haj képes átalakulni terminális hajjá, mely serdülőkorban vagy más arcszőrzeteknél jellemző.

– A haj formája szerint lehet „Lissotrich haj” (az europidokra és a mongoloidokra jellemző egyenes, vagy enyhén göndör, hullámos), „Cymatotrich haj” ( a negridekre jellemző hullámos, fürtös) és „Ulotrich haj” (gyapjas hatású göndör, csavart).

– A hajat színek szerint a Fisher-Saller skála osztja be, mely 30 árnyalatot különböztet meg a szőke fajtáitól a vörösökön át egészen a sötét barnáig.

– Zsírosodás szempontjából is különbséget tehetünk a normál haj, zsíros haj és száraz haj között. A normál haj optimális zsírt és nedvességet tart. A zsíros hajnál nagyobb ezek koncentrációja, a haj a zsírtól összetapad, a fejbőr nehezen lélegzik, könnyen korpásodik. Ezzel szemben a száraz haj alig tartja a nedvességet, töredezetté, „seprűssé” válik.

– A hajhullás kis mértékben normálisnak mondható, mivel ez a hajváltás természetes folyamata.

– Napi 100 vagy annál több hajszál kihullása viszont már komolyabb problémára utal. Ha nem nő helyette új, akkor kopaszodásról beszélhetünk.