10 tanács, hogyan bánjunk száraz hajunkkal

A száraz hajnak többféle oka is lehet. Részint mi magunk is tehetünk róla, ha túl sokszor túl nagy hőnek és mosásnak tesszük ki fejbőrünk. Viszont lehetséges, hogy örököltük, vagy egyszerűen a fejbőr nem termel elegendő faggyút. A száraz haj tapintásra érdes, szalmaszerű. A hajszálak hajlamosak a töredezésre, „seprűsödésre”. A hajkorona vízhiányos és fénytelen. A következő 10 tipp segíthet ezeket a problémákat orvosolni.

1.      A legfontosabb tanács, hogy mindig szánjunk rá elég időt ápolására! Bánjunk vele finoman, mert a száraz haj rendkívül törékeny! Ne fésüljük durván, és kerüljük a fejbőr túlzott kaparását! A legjobb, ha a fésülést hajmosás után, még nedves állapotában tesszük meg, rendkívül körültekintően. A kialakult csomókat apránként bontsuk ki, ne
tépdessük!

2.      Ne mossuk túl gyakran hajunkat, csak heti 1-2 alkalommal! Ez azért fontos, mert minden hajmosás alkalmával azt a kevés védőréteget is lemossuk hajszálainkról. Túl gyakori mosásnál pedig nincs ideje regenerálódni.

3.      Segíthet a haj ön-hidratálásában, ha naponta bepermetezzük egy kevés vízzel hajunk, majd hagyjuk szabadon megszáradni.

4.      Használjunk tápláló, természetes alapanyagú, hidratáló sampont, melynek alacsony a sav tartalma!

5.      Ajánlott minden hajmosás után száraz hajra való balzsamot használni, de csak a hajvégekre! Hetente egyszer pedig használhatunk hajpakolást is. A lényeg, hogy ezekből a termékekből is a természetes alapanyagúakat részesítsük előnyben! Kerüljük az illatosított kozmetikumokat!

6.      Lehetőleg ne használjuk hajformázó, hajfixáló szereket!

7.       A sör és a méz hajra tett jótékony hatásáról itt olvashat bővebben.

8.      Nem csak külsőleg, de belsőleg is fontos táplálni hajunkat! Figyeljünk oda a kiegyensúlyozott étkezésre! Részesítsük előnyben a kálciumban, A-, C- és E-vitaminban gazdag ételeket!

9.      A nyár közeledtével nem csak bőrünknek, de hajunknak is elkélhet a fényvédelem. Használjunk hajra készült fényvédő krémet vagy egyszerűen csak egy kalapot!

10.  Érdemes beiktatni hajmosás idejére egy alapos fejbőr-masszírozást! Amellett, hogy relaxáló és kényeztető érzés, stimulálja a faggyúmirigyeket és serkenti a fejbőr vérkeringését is.